A június egyik legkedveltebb időszaka az, amikor beérik az igazi hazai mézédes eper. Egy ideig esszük, szüreteljük, aztán sajnáljuk, hogy nem bírjuk tovább és különböző ínyencségeket készítünk belőle.
Ez a túrótorta is így született, saját recept alapján, gluténmentesen.
Akinek a családjában van gluténérzékeny, vagy esetleg Te vagy az, akkor tudod, hogy ez nem egy egyszerű dolog ám. Sosem lesz olyan az eredmény, mint egy normális receptnél, de lássuk be, hogy vannak bevált receptek és éppen ez is egy ilyen.
Remélem, hogy fogjátok tudni hasznosítani vagy esetleg ötletet tudtok meríteni belőle.
Hozzávalók: a piskótához
- 5 evőkanál mandulaliszt
- 5 evőkanál zöldbanán liszt /akármilyen más keményítő állagú gluténmentes/paleo liszt felhasználható/
- 2 evőkanál Teff liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 7 evőkanál natúr joghurt
- 2 evőkanál kókuszcukor
- 10 g Xilit Bourbon vaníliával /helyettesíthető sima vaníliás cukorral/
- 1,5 dl kókuszolaj
- 2 tojás
- 4 evőkanál méz
- 1/2 citrom leve
a túrókrémhez
- 600 g túró
- 2 evőkanál kókuszcukor
- 10 g zselatin
- 100 ml habtejszín
- 5 evőkanál házi eperlekvár ( 100% eperből )
- 1/2 citrom leve és héja
az epres zseléréteghez
- 2 marok fagyasztott eper
- 20 g zselatin
Elkészítés:
- A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük.
2. Kivajazott, sütőpapírral bélelt 21 centiméteres tortaformába beleöntjük a masszát. 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük, légkeveréses üzemmódban 25-30 percig.
3. Összeállítjuk a túrókrémet. A hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk az eperlekvárt is.
4. A zselatint 1 dl vízben felforraljuk, és hozzátesszük az apróra vágott epret, ez lesz a torta tetején levő zseléréteg.
5. A piskótát kivéve a sütőből, azt hagyjuk lehűlni, csak azután állítjuk össze a tortát.
6. A tortát éjszakára hűtőben pihentetjük, amíg összeérnek az ízek és a zselatin tökéletesen meg nem dermed.
És íme a végeredmény!
Jó étvágyat!
V.